Правильний вибір металевих дверей

«Мій будинок – моя фортеця» – так говорить старе прислів’я. Однак важко відчувати себе захищеним, маючи не дуже міцні вхідні двері. У багатьох випадках саме двері є гарантом безпеки нашої оселі. Одним з найбільш ефективних варіантів захисту квартири, будинку є металеві двері. На сьогоднішньому ринку вони представлені як вітчизняними, так і іноземними виробниками. Металеві двері – задоволення недешеве, і ціна питання залежить як від конструкції дверей, так і від матеріалу, з якого вона виготовлені, а також від варіанту зовнішньої обробки, оббивки. Адже сталеві двері – це не тільки захисний механізм, але і елемент декору. Спробуємо розібратися, які види сталевих дверей пропонуються сьогодні.

 

За типом конструкції виділяють двері з гнутим і стандартним типом металоконструкцій. Сталеві двері з гнутим типом металоконструкцій складаються з посиленої рами складної конфігурації, що передбачає можливість заповнення теплоізоляційними матеріалами, а також передбачається наявність гумового ущільнювача, вертикальних ребер жорсткості, що збільшує міцність всієї конструкції, для цього ж застосовується складногнутий посилений профіль. Порожнину дверей заповнюється спеціальним наповнювачем. Товщина сталевих листів коливається від 1 до 3 мм. На відміну від металевих дверей з гнутим типом металоконструкцій, металеві двері зі стандартним типом металоконструкцій мають  листи товщиною 1,5 мм, в той час як у дверях вітчизняного виробництва – 2-3 мм,. Захисні властивості металевих дверей залежать також від багатьох факторів, які спочатку можуть здатися другорядними. При установці металевих дверей необхідно звернути увагу не тільки на міцність несучих конструкцій, товщину металевих дверей, але і на якість петель, наявність притворів і лиштв, а також на конструкцію запірного механізму – замка. Від якості петель багато в чому залежить міцність усієї дверної конструкції. Залежно від ваги кожної конструкції кількість петель розраховується індивідуально. Також важливо відзначити, що наявність притворів і лиштв створює додатковий захист від зломів і крадіжок.  Замки – це половина захисту квартири від злому, крадіжки і проникнення. Залежно від складності конструкції підвищується і вартість замка. Для максимального захисту фахівці рекомендують встановити у двері кілька замків – один з найбільшим ступенем захисту, другий – простіший, але також захищений спеціальною прокладкою з броні.

 

Один з найдорожчих варіантів металевих дверей є протипожежні та елітні металеві двері. Протипожежні металеві двері відрізняються підвищеною стійкістю до екстремальних температур і вогнетривкістю.

 

Елітні двері поєднують в собі підвищені захисні якості разом з винятковими дизайнерськими рішеннями зовнішнього оздоблення дверей. Такі двері виготовляються, як правило, на замовлення, коштують недешево, а в силу особливостей конструкції і підвищеним вимогам важать також чимало – до 500 кілограм.

 

Важливим моментом при виборі металевих дверей є їх призначення та зовнішнє оздоблення. Сучасні технології пропонують кілька видів зовнішньої і внутрішньої обробки металевих дверей – від найпростіших і невибагливих до найвишуканіших. Одним з найбільш поширених варіантів обробки металевих дверей є оздоблення так званим матеріалом МДФ, що представляє собою плиту, виготовлену з дуже дрібної дерев'яної тирси. Висушені деревні волокна обробляються синтетичним матеріалом  з наступним пресуванням. Очевидні плюси такого виду обробки – декоративність, міцність і екологічність. А крім того, безліч варіантів кольорів.

 Відносно недорогим видом оздоблювальних робіт є оздоблення зовнішньої панелі сталевих дверей ламінатом. Цей матеріал застосовується не тільки у внутрішніх приміщеннях. Завдяки своїй міцності, декоративності, елегантному зовнішньому вигляді він використовується також як економ варіанти оформлення дверей. Особливо важливо відзначити такі якості ламінату, як ударостійкість і стійкість до термічного впливу.

 

Одним з найбільш дорогих варіантів є оздоблення дверей масивом дуба. Така обробка екологічна, підвищує ударостійкість та шумоізоляцію, а крім того, найбільш декоративна, оскільки дозволяє використовувати індивідуальні дизайнерські рішення.

Металеві двері з порошковим напиленням використовують в будинках з підвищеною можливістю вандалізму. Таке покриття відрізняється стійкістю до впливу хімікатів, ударостійкість, стійкістю до температурних перепадів, високими термоізоляційними властивостями, а також декоративними і різноманітними кольоровими рішеннями обробки.